Przepisy - Zakąski i sałatki

Gruszka faszerowana twarogiem kozim podana na karmelizowanych śliwkach z imbirem i tymiankiem oczywiście świeżym oraz chrupiącym boczkiem

  • Gruszka – 3 szt.
  • Kozi twaróg – 0,3 kg
  • Śliwki węgierki – 0,4 kg
  • Imbir świeży – 50 g
  • Cukier – 1 łyżka
  • Sól – do smaku
  • Boczek wędzony lub szynka parmeńska – kilka plastrów
  • Pieprz świeżo mielony
  • Tymianek świeży – kilka gałązek
  • Masło – 40 g

Gruszkę wydrążamy dbając o czapeczkę z szypułką. Faszerujemy twarożkiem z tymiankiem. Nacieramy oliwą i wkładamy do pieca ok. 160°C i na ok. 20 minut. W międzyczasie na maśle przesmażamy ćwiartki śliwek i posiekany drobno imbir. Po ok. 5 minutach dodajemy cukier. Kolejne 5 minut i sos jest gotów. Całość okładamy dobrze upieczonymi plastrami boczku lub parmeńskiej szynki – właściwie to chipsy.

do góry »

Plasterki jabłka, ogórka i sałaty ubrane wędzonymi rybami, malinami i dresingiem ze świeżego tymianku

  • Jabłko – 1 szt. – kwaskowe twarde
  • Ogórek świeży – 1 szt.
  • Mix sałat – 100 g
  • Wędzona ryba łosoś lub makrela – 100 g
  • Świeża malina – 50 g
  • Ocet winny biały – 50 g
  • Oliwa z oliwek – 50 g
  • Cytryna - 1 szt.
  • Sól i pieprz czarny

Jabłko umyte kroimy w cieniutkie plasterki. Podobnie ogórek. Rybę wędzoną lekko zasmażamy na patelni. Sałaty mieszamy z ogórkiem, jabłkiem i malinami. Ubieramy rybą. Ocet, oliwę, ciut cukru, sól i pieprz i świeży tymianek łączymy w butelce i intensywnie wstrząsamy. Powstałym dresingiem skrapiamy sałatkę.

do góry »

Sernik ziołowy na grissini miażdżonym ubrany salsą z papryki i suszonych pomidorów

  • Serek typu Filadelfia – 0,4 kg
  • Jaja – 6 szt.
  • Świeży tymianek, lubczyk, bazylia i natka pietruszki – po kilka gałązek
  • Papryka świeża czerwona – 2 szt.
  • Suszone pomidory – 50 g
  • Szynka podsuszana staropolska – kilka plasterków
  • Chrzan – 1 łyżka
  • Jarzębina w dżemie – 4 łyżki stołowe
  • Liście ulubionych sałat – 100 g
  • Sól, pieprz czarny do smaku
  • Oliwa z oliwek – 100 ml

Serek mieszamy z siekanymi ziołami, żółtkami, ubitym białkiem 3 jaj oraz solą, pieprzem. Grissini miażdżymy na mączkę i łączymy z odrobiną oliwy do konsystencji "plasteliny". Masą grissini okładamy dno blaszki lub naczynia w którym odpieczemy sernik. Masę serową wykładamy na grissini i wkładamy do wygrzanego piekarnika w temperaturze 170°C. na ok. 30 minut. Paprykę opiekamy i obieramy ze skóry. Siekamy z suszonymi pomidorami na jednolitą masę z natką. Okładamy na 5 minut przed końcem pieczenia sernik cieniutką warstwą i ponownie zapiekamy. Chrzan łączymy z jarzębiną. Sałaty łączymy z dresingiem chrzanowo–jarzębinowym. Sernik wykrawamy, okładamy szynką i sałatą.

do góry »

Camembert kozi lub klasyczny grilowany w ziołach na opiekanej cykorii z musem malinowym

  • Cykoria 2 kolor – 3 szt.
  • Ser camembert kozi lub klasyczny – 2 szt.
  • Świeże liście tymianku, bazylii i lubczyku – do smaku
  • Oliwa z oliwek – 150 g
  • Sok z cytryny – 50g
  • Ocet czerwony winny – 50g
  • Śmietana kremówka – 50 g
  • Maliny świeże lub mrożone – 100 g
  • Cukier – 30 g
  • Pieprz zielony w zalewie – 10 ziarenek

Maliny dusimy lekko z cukrem lub świeże wykładamy na lekko karmelizowany cukier na patelni rozduszone przecieramy na drobnym sicie. Ubijamy na sztywno śmietanę i dodajemy maliny oraz rozdrobniony zielony pieprz. Przygotowujemy klasyczny vinajgrette na bazie octu winnego lekko słodki i zanurzamy w nim przecięte wzdłuż cykorie. Następnie smażymy stroną ciętą na oliwie ok. 1 minuty.

Camembert marynujemy oliwą i listkami ziół. Następnie grilujemy nie psując skórki. To grozi wypłynięciem sera. Na cykorię kładziemy ser i łyżkę musu malinowego.

do góry »

Sushi na słodko z owocami rolowane z suszonymi owocami i musli

  • Ryż do risotto Arborio – 250 g
  • Mango świeże – 1 szt.
  • Papaja – 1 szt.
  • Truskawki – 50 g
  • Płatki migdałów, sezam, orzechy ziemnie – razem 100 g
  • Limonka – 1 szt.
  • Mięta świeża – 1 pęczek
  • Sól, cukier – do smaku
  • Masło – 150 g
  • Miód pitny – 100 ml
  • Goździki – 4 szt.
  • Imbir – 50 g
  • Woda – 200 g
  • Cukier trzcinowy – 100 g

W rondlu rozgrzać masło oraz 4 goździki i wysypać ryż. Lekko blanszować nie podsmażając. Po ok. 2 minutach dodać miód pitny. Gdy lekko odparuje dolewamy wodę tak żeby przykryła ryż na ok. 3 cm. Zostawiamy na ogniu już mniejszym nie mieszając pod przykryciem. Po kolejnych 15 minutach płyn powinien zostać wchłonięty przez ryż. Gdy ryż lekko ostygnie dodajemy pozostałe 100 g masła mieszając.

Migdały oraz orzechy rozgniatamy, dodajemy sezam i tostujemy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu doprowadzając do lekkiego zezłocenia. Zostawiamy do wystudzenia. Używając maty do rolowania sushi – okładamy matę tostowanymi i chłodnymi ziarnami tak aby cała powierzchnia została pokryta równo. Nożem skrawamy cieniutką warstwę zielonej skórki z lemonki i drobno siekamy. Opruszamy nią ziarna na macie. Delikatnie nakładamy warstwę grubości około 5 mm. W środek układamy wg wyobrażani pokrojone w słupki kawałki owoców oraz listki mięty. Rolujemy delikatnie podobnie jak sushi z owocami morza.

Syrop imbirowy:
Wodę zagotować. Dodać obrany i pokrojony w plasterki imbir. Wolno gotować do wyparowania 50% płynu. Następnie dodać cukier i gotować wolno kolejne ok. 20 minut czasem mieszając. Sushi leciutko skrapiamy syropem.

do góry »

Kryzysowe placki ziemniaczane faszerowane ogórkami kiszonymi i kiełbasą swojską

  • Ziemniaki obrane - 500 g
  • Cebula – 200 g
  • Mąka pszenna – 100 g
  • Jaja – 3 szt.
  • Majeranek świeży – kilka gałązek
  • Ogórki kiszone twarde, spore – 300 g
  • Kiełbasa wiejska – 100 g
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz – do smaku

Ziemniaki trzemy na tarce (do placków klasycznej). Cebulę trzemy podobnie na takiej samej tarce. Składniki łączymy dodając mąkę, jaja oraz przyprawy. Ostrożnie z solą – ogórki są słone. Kiełbasę kroimy w cieniutkie plasterki. Ogórki kroimy w plastry grubsze. Ogórki oraz kiełbasę dodajemy do masy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nakładając łyżką stołową placki zawierające kiełbasę i plasterki ogórków. Smażymy po obu stronach na złoty kolor. Podajemy z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem.

do góry »

Drobiowa wątróbka obsmażana w tempurze podana na świeżym szpinaku z dresingiem z malin

  • Wątróbka drobiowa – 300 g
  • Mąka pszenna – 40 g
  • Liście świeżego szpinaku – 200 g
  • Maliny świeże – 100 g
  • Oliwa z oliwek – 100 ml
  • Cytryna – 1 szt.
  • Woda mineralna gazowana – 100 ml
  • Olej – do smażenia
  • Musztarda gruboziarnista – 1 łyżka stołowa płaska
  • Sól, pieprz, cukier do smaku

Wątróbkę oczyścić i pokroić w małe kawałeczki. Mąkę wsypać do miseczki i dolewając zimną wodę mineralną mieszać do konsystencji ciasta naleśnikowego. Na rozgrzany olej wkładamy zanurzane w cieście wątróbki i smażymy na złoty kolor. Każdy kawałek osączamy na bibule. Liście szpinaku myjemy i odrywamy szypułki. Układamy na talerzach.

Dresing:
Sok z cytryny, musztarda, odrobina przegotowanej wody, maliny, sól, pieprz oraz oliwa - w tej kolejności łączymy składniki. Pamiętając że oliwę wlewamy początkowo cieniutką strużką.

Vinaigrette powinien być dość gęsty i bardzo aromatyczny. Liście szpinaku łaczymy delikatnie z dresingiem, okładamy kawałkami wątróbki. Sałatka jest gotowa.

do góry »

Racuszki ryżowe z dorsza ubrane ogródkiem sałat i świeżych ziół

Lekkie szaleństwo - listki sałat, listki ziół, kwiaty jadalne, świeże surowe szparagi oraz, no właśnie - racuszki ze świeżo gotowanego ryżu i dobrej ryby.

  • ulubiona sałata - 100g
  • mięta - kilka listków
  • bazylia - kilka listków
  • tymianek - kilka gałązek
  • inne ulubione zióła jak: majeranek, szałwia, rozmaryn i inne - kilka listków
  • stokrotki (z hodowli naturalnej) i inne jadalne jak groszek cukrowy - kilka
  • świeże szparagi - 4 szt.
    placki:
  • ryż biały ugotowanego bez tłuszczu - 300 g
  • jaja - 2
  • ryba świeża jak: halibut, pstrąg, dorsz czy łosoś (najlepszy dorsz i halibut) - 100 g
  • natka pietruszki - 1/3 pęczka
  • koper - 1/3 pęczka
  • szczypiorek - 1/3 pęczka
  • średnia cukinia - 1/2
  • ząbek czosnku - 1 szt.
  • mała cebulka - 1 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • pestki słonecznika - 50 g
  • pestki dyni - 50 g
  • olej do smażenia - 200 ml

Zioła posiekać, cukinię zetrzeć na grubej tarce, cebulę posiekać w kostkę.
Rybę posiekać w drobne wiórki, i wraz z jajami dodać do ryżu. Doprawić do smaku i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Uformować małe racuszki, panierować w pestkach słonecznika i dyni - smażyć na niezbyt gorącym tłuszczu.
Złote osuszamy na bibule z nadmiaru tłuszczu i podajemy - świetne z prostymi sosami vinaigrette


do góry »