Moje Archiwum

„Czekoladowe kreacje na pierwszy dzień wiosny”

20 marca przeddzień wiosny, w programie Kawa czy herbata?– moja niedziela, miałem przyjemność zaprezentować Państwu laureata konkursu „Sfera dobrego smaku” – Jarka Fojcika. Wraz z moim imiennikiem i jednocześnie bardzo zdolnym amatorem kulinarnym, przygotowaliśmy w niedzielnej Kawie dania z wykorzystaniem czekolady.

Czekolada ma wiele zastosowań, wykorzystywana jest nie tylko w deserach.
W ciągu dwóch godzin przygotowaliśmy kacze udka i polędwicę z indyka w sosie czekoladowo-balsamicznym z dodatkiem czosnku, rozmarynu, tymianku. Do tego brokuły na parze z brzoskwiniowo-czosnkową salsą. Wszystko podane na pomarańczowym puree ziemniaczanym.

Na deser było ciastko czekoladowe z wiśniowo-imbirowym środkiem. Suflecik- paluszki lizać...


Kacze udka duszone w sosie czekoladowo - balsamicznym podane na pomarańczowym puree z pikantnym brokułem brzoskwiniowym.

  • kacze udka – 6 szt.
  • ocet balsamiczny – 3 łyżki stołowe
  • cebula – 150 g
  • tymianek świeży – kilka gałązek
  • miód – 20g
  • czekolada gorzka – 80 g
  • czerwone wytrawne wino – 300 g
  • woda – 200ml
  • liść laurowy – 3 szt.
  • brokuły – 1 szt.
  • brzoskwinie z puszki – 50 g
  • masło – 30 g
  • oliwa z oliwek – 30g
  • czosnek – 2 ząbki
  • pikantne papryczki czerwone – do smaku
  • ziemniaki – 300g
  • sok z pomarańczy – 100g
  • masło – 30g
  • jogurt naturalny – 50g
  • świeże zioła jak tymianek, majeranek i rozmaryn do smakuv

Uda kacze obsmażamy na oleju z cebulką krojoną w kostkę. Dodajemy liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i po ok. 5 minutach wlewamy wino oraz 200 ml wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 1,5 godz. Na 15 minut przed końcem duszenia dodajemy ocet balsamiczny oraz miód.
Z powierzchni sosu zdejmujemy tłuszcz i właściwie sos jest już gotowy. Ziemniaki gotujemy jak klasyczne na puree pamiętając o solidnym ich odparowaniu. Sok z pomarańczy gotujemy na lekkim ogniu aż do odparowania ok. 70 % cieczy. Puree łączymy z sokiem i jogurtem. Brokuły myjemy i odcinamy pojedyncze nie za małe kwiatki. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy posiekany czosnek z peperoncino. Po minucie dodajemy posiekaną brzoskwinię. I po kolejnej minucie uprzednio sparzone we wrzątku brokuły.
Danie układamy na talerzu wg wyobraźni.

Cudowne ciastko czekoladowe z płynnym środkiem

  • czekolada gorzka - 250 g
  • masło – 160 g
  • cukier puder – 125 g
  • mąka – 55 g
  • jaja – 5 szt.
  • kakao – 20g
  • gożdzik i cynamon – do smaku
  • wiśnie mrożone – 200g
  • cukier trzcinowy – 50g

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Cukier puder, mąkę, jaja i kakao łączymy w jednolitą masę. Następnie dolewamy czekoladę z masłem oraz przyprawy. Pieczemy w foremkach w temperaturze 230’C ok. 7-9 minut – podobnie jak suflet.
Doskonały dodatek to duszone w maśle mango z peperoncino oraz miętowe brzoskwinie także karmelizowane.